Bu yıl “Peyzaj Politikaları” konusuna odaklanan Türkiye Peyzajları Ulusal Konferansı (PEMKON), 20-21 Kasım tarihleri arasında İTÜ Taşkışla Yerleşkesinde gerçekleştirildi.

İTÜ Mimarlık Fakültesi, 20-21 Kasım tarihlerinde peyzaj politikalarının tartışıldığı Türkiye Peyzajları İkinci Ulusal Konferansı’na ev sahipliği yaptı. Üniversitemiz Taşkışla Yerleşkesinde gerçekleştirilen ve 2 gün süren konferansta ülkemizdeki peyzaj politikaları disiplinlerarası bir bakış açısıyla masaya yatırıldı. Konferansta konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı ve PEMKON 7. Dönem Başkanı Prof. Dr. Hayriye Eşbah Tunçay, “Peyzaj, insanlar tarafından algılandığı şekliyle, karakteri tabii veya insani unsurların etkileşiminin sonucu oluşan bir alan anlamına gelir. Yaşadığımız ortamda, yapılar dışında gördüğümüz her tür açık alan ve yeşil alan peyzaj mimarlığı eylem alanıdır. Peyzaj, yapılı ve doğal çevre arasındaki etkileşimi kurgulayan bir olgudur, sağlıklı bir kent ortamı yaratmanın vazgeçilmez unsurudur. Bir şehrin yaşanabilir kılınması için peyzaj alanlarına ihtiyaç vardır. Buraları sadece fiziksel boşluklar olarak görmemek lazım, sosyal boyutunu da hesaba katarak tasarımlarımızı zenginleştirmemiz gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

A’dan Z’ye peyzaj

Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Ayçim Türer Başkaya ise “Afete Duyarlı Peyzaj Mimarlığı Çalışmaları ve Türkiye” başlıklı bir konuşma yaptı. Başkaya, “Ülkemizde afet yönetiminde doğal ve kültürel peyzaj kaynaklarıyla doğrudan ve dolaylı olarak ilgili müdahale, işletim, planlama ve tasarım mevzuatının hızlı bir değişim ve dönüşüm süreci içerisinde olması, peyzaj politikalarında afete duyarlı peyzaj planlama ve tasarımın ivedilikle yer almasının gerekliliğini ortaya koymaktadır” diye konuştu.

32 bildiri ele alındı

Konferansta, Türkiye’deki farklı üniversitelerden gelen 32 bildiriye ek olarak, konuk konuşmacılardan Şehir Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Şevkiye Şence Türk, Türk kentsel alanlardaki imar ve peyzaj politikaları ve mevzuatları ile bunun peyzaja yansıması konusunda sunum yaptı. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Aynur Aydın’ın da doğal ve kırsal alanlardaki peyzaj politikaları konusunda gelişmeleri aktardı.

Konferans, 32 bilimsel bildirinin 2 gün boyunca 7 oturumda sunulmasının ardından Prof. Dr. Hayriye Eşbah Tunçay başkanlığında yapılan Değerlendirme Paneli ile sona erdi.

 

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi

© 2014 İTÜ Mimarlık Fakültesi | Bütün Hakları Saklıdır.
Yukarı