Endüstriyel Tasarım Öğrencilerimiz 2021 Londra Tasarım Bienali’nde

Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencilerimiz Dilara Ece Günesen, Sena Öztürk, Ezgi Kahraman, Tuğçe Güler, Elif Dilay Altıner, Çağla Çöl’ün  2020-2021 güz dönemi, EUT419E Endüstriyel Tasarım Stüdyosu V dersi kapsamında geliştirmiş oldukları Aura, Mates, Planc, CommoHome, ElderlyCare, Karma adlı projeleri, Haziran 2021’de Londra Tasarım Bienali sırasında Somerset House’da fiziksel olarak sergilenmek üzere seçilmiştir. Ayrıca aynı projede yer alan öğrencimiz Elif Karataş’ın Bio-Ke projesi de bienalde dijital olarak sergilenmek üzere seçilmiştir. 50’den fazla ülkeden 300 projenin izleyicilerle buluşacağı serginin teması ise “Bir Kriz Çağında Tasarım”. 

Londra Tasarım Bienalinde sergilenecek projelerin geliştirildiği, EUT419E Industrial Design Studio V (Endüstriyel Tasarım Stüdyosu V) dersi Prof. Dr. Gülname Turan ve Araş. Gör. Enver Tatlısu ile birlikte Araş. Gör. Asya Gürgün Özdemir ve Araş. Gör. Betül Şahin tarafından yürütülmüştür.

İTÜ Endüstriyel Tasarım Doktora Programında Enver Tatlısu tarafından, Prof. Dr. Gülname Turan danışmanlığında sürdürülen “Bridging the GAP Between Product and User: A Design Framework to Establish a Free Relationship with Technology” başlıklı doktora çalışması kapsamında geliŞtirilen tasarım çerçevesinin kullanıldığı proje dersinde; döngüsel ekonomi, prosumtion, prosumer, dijital, ürün ara yapıları, sürdürülebilir ve yerel kalkınma, sosyal inovasyon, eleştirel-spekülatif tasarım, katılımcı tasarım, dağıtık imalat, zanaatlerin valorizasyonu gibi anahtar kavramlar öne çıkarıldı. Proje süreci aynı zamanda İTÜ’nün lisans ve lisansüstü eğitimin birbirinden beslenmesi stratejik hedefiyle de bütünleşiyor.

Proje sürecinde ders yürütücülerinin verdiği proje kritiklerine paralel olarak, öğrencilerin birbirlerinin projeleri üzerinde de eleştiri yapmaları sağlanarak akran etkileşimi ile öğrenme, birlikte çalışma ve kavramlar üzerinde tartışma ortamları sağlandı. Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden en az ikisine yönelik çözümler getirilmesi de stüdyo kıstasları arasında yer aldı.

Aynı Bienal’de sergilenmek üzere öğrencimiz Kerem İnak’ın Dr. Öğr. Üyesi Koray Gelmez ve Dr. Öğr. Gör. Miray Boğa ile birlikte Araş. Gör. Pelin Efilti ve Araş. Gör. Onur Yılmaz tarafından yürütülen EUT419E Industrial Design Studio V (Endüstriyel Tasarım Stüdyosu V) dersinde geliştirdiği Seco adlı projesi de seçilmiştir.

Öğrencilerimizin projeleri için: https://www.londondesignbiennale.com/design-age-crisis-gallery

© 2014 İTÜ Mimarlık Fakültesi | Bütün Hakları Saklıdır.
Yukarı